Versterk je enkel app

Versterk je enkel app
Jaarlijks zijn er zo'n 480.000 gevallen waarbij sprake is van een laterale (een blessure aan de buitenste banden) blessure aan de enkel. De maatschappelijke kosten die hiermee samen hangen bedragen 187 miljoen euro per jaar. Een goede aanleiding om sterk in te gaan zetten op effectieve preventie rondom enkelblessures. 

Met subsidie van het ZonMw is het project Versterk je enkel gestart. Binnen dit project is een app en een uitvouwkaart ontwikkelt met spierversterkende oefeningen. Voor dat resultaat ontving projectleider Evert Verhagen op 3 november 2016 een ZonMw Parel.
 

Trainingsprogramma enkelblessures

Met ongeveer 480 duizend gevallen per jaar is lateraal enkelbandletsel (een blessure aan de buitenste banden) een van de meest voorkomende sportblessures in Nederland. Het risico op herhaald letsel is bovendien groot. Een achtweeks trainingsprogramma vermindert dit risico, maar alleen als een sporter tenminste driekwart van het programma uitvoert. Om de therapietrouw te bevorderen is de Versterk je Enkel-uitvouwkaart gemaakt, met daarop de oefeningen. Die zijn ook opgenomen in een gelijknamige app, met als speciaal onderdeel korte instructiefilmpjes. Uit gerandomiseerd onderzoek blijkt nu dat beide tools effectief de therapietrouw vergroten.

Enkelversterkende oefeningen

In het onderzoek zelf, bij de verspreiding van de onderzoeksresultaten en bij de beoogde implementatie van de tools, is een consortium van relevante partners nauw betrokken. Zij vertegenwoordigen de wetenschap, de (para)medische behandelaars van enkelblessures (huisarts, fysiotherapeut, sportfysiotherapeut en sportarts), de sportwereld en de zorgverzekeraars. De strategie voor de implementatie ligt inmiddels klaar. Die gaat van start zodra de resultaten over de effectiviteit op langere termijn beschikbaar zijn. Intussen zijn zowel de app als de uitvouwkaart al wel beschikbaar voor de praktijk.

Bron: ZonMw
 


Terug