VUmc zet in op hoogcomplexe orthopedische zorgDe afdeling orthopedie van VUmc moet zich meer richten op topreferente en topklinische zorg. De gekozen speerpunten betreffen complexe wervelkolomchirurgie, complexe kinderorthopedie en speciële prothesiologie (metastase/revisie/infectie).

Dit betekent dat overige orthopedische zorg (zowel poliklinische als operatieve zorg ) elders gaat plaatsvinden. VUmc werkt voor het aanbieden van lager-complexe orthopedische zorg in een regionaal netwerk samen met onder andere het OLVG.

Herpositionering

De keuze van VUmc voor hoogcomplexe orthopedische zorg past in de landelijke ontwikkelingen waarbij universitaire ziekenhuizen zich steeds meer toeleggen op deze hoogcomplexe zorg die nergens anders geleverd kan worden dan in de umc's vanwege de specifieke infrastructuur en expertise. De afdeling heeft, in opdracht van de raad van bestuur, een plan opgesteld voor deze strategische herpositionering.

Bij orthopedie zullen door de verandering in het aangeboden zorgportfolio bepaalde poli-spreekuren worden gesloten. Dit betreft orthopedische basiszorg, zoals de schouderchirurgie, voetchirurgie en de primaire prothesiologie (kunstheupen en -knieën) en een deel van kinderorthopedie.

Voor de kinderorthopedie werkt VUmc nauw samen met AMC en OLVG in het KinderOrthopedisch Centrum Amsterdam. De jonge patiënten worden in dit samenwerkingsverband binnen de drie centra gezien en behandeld op de meest optimale locatie. Voor de hoogcomplexe zorg en sportletsel zal in toenemende mate met AMC worden samengewerkt.

Bron: VUmc


Terug