Looppatroon kan dementie voorspellen

Hoe eerder dementie wordt ontdekt, des te groter de kans dat erger is te voorkomen. Onderzoekers van Erasmus Medisch Centrum hebben een looptest ontwikkeld die helpt het dementieproces beter in kaart te brengen en die mogelijk dementie kan voorspellen.

"Bij een onderzoek naar dementie verwacht je misschien cognitieve tests, voor bijvoorbeeld het geheugen", zegt neuro-epidemioloog Ikram. Toch is dementie ook af te leiden uit hoe iemand loopt. "Lopen klinkt misschien simpel, maar het is heel complex. Bij een beschadiging aan de hersenen verandert je manier van lopen."

Sommige veranderingen zijn met het blote oog zichtbaar, zegt Ikram. Hoe snel iemand loopt of hoe groot iemands pas is. De onderzoekers van Erasmus MC hebben een loopmat die heel nauwkeurig registreert hoe iemand loopt, om details te meten die niet meteen zichtbaar zijn. Zo meet de loopmat de variabiliteit, de verschillen tussen stappen. Hoe groter de afwijking in de lengte van de stappen, des te groter de beschadiging in de hersenen is.

Evenwicht bewaren

Ook registreert de mat hoe lang iemand tijdens het lopen twee voeten aan de grond heeft. Iemand die dement is, staat tijdens het lopen langer op twee voeten. "Logisch, want je wilt je evenwicht bewaren", zegt Ikram.

Het is de bedoeling dat de looptest dementie in een vroeg stadium herkent en mogelijk zelfs kan voorspellen. "Zo ver zijn we nog niet", zegt Ikram. "We moeten nog zeker twee jaar onderzoek doen om te zien hoe de verandering in het looppatroon ontwikkelt. Dan kunnen we de voorspelling verbeteren."

Overigens zegt de looptest niet alles. Om de diagnose 'dementie' te voorspellen is zeer waarschijnlijk een combinatie met andere onderzoeken nodig, bijvoorbeeld cognitieve tests en genetisch onderzoek.

Snelle diagnose

Het is van belang om dementie in een vroeg stadium te ontdekken, stelt Ikram. "Hoe verder dementie is gevorderd, des te moeilijker is het om nog iets te doen. Als een hersenfunctie nog wel intact is, kan je trainen om dat zo te houden. Dementie kan je zo wel afremmen. Dus een vroege diagnose is erg belangrijk, dan vergroot je de periode waarin preventie nog kan werken."

Het onderzoek, waaraan inmiddels 6500 mensen hebben meegedaan, is een onderdeel van het Erasmus Rotterdam Gezondheid Onderzoek. Daarin wordt onderzoek gedaan naar tal van ziektes en aandoeningen die te maken hebben met ouderdom, zoals diabetes, dementie en kanker.

Bron: RTL nieuws


Terug